Eerste prothese

Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit

Er zijn verschillende redenen waarom er gekozen kan worden voor het trekken van de tanden en/of kiezen. Na uw eerste bezoek bij de tandprotheticus zal hij u verwijzen naar een specialist in de mondzorg. Nadat de specialist heeft besloten uw tanden en/of kiezen te trekken verwijst hij u terug naar de tandprotheticus voor het vervaardigen van uw eerste kunstgebit (ook wel immediaat- of noodprothese genoemd).

Voordat de tanden en/of kiezen getrokken worden, maakt uw tandprotheticus afdrukken van uw kaken. Deze afdrukken dienen als basis voor het vervaardigen van het kunstgebit.

Vroeger liepen de mensen voor ze een kunstgebit kregen vaak drie maanden zonder tanden. Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk, na het trekken van de tanden en/of kiezen, in de mond geplaatst. U vindt het misschien een vreemd idee dat u een kunstgebit krijgt over de verse wonden. Maar u zult merken dat het kunstgebit als een soort verband op de wonden zit. De eerste 24 uur kunt u beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wonden. Door te spoelen laten die stolsels los en begint het bloeden opnieuw.

In de eerste dagen zult u even moeten wennen aan de nieuwe prothese. Het zal klemmen en soms pijn veroorzaken. Toch mag u de prothese de eerste dag niet uit uw mond halen. U kunt er de wonden weer mee opentrekken. En omdat uw tandvlees daarna kan gaan zwellen, zal het kunstgebit ook niet meer goed in de mond passen.

De tandprotheticus zal u tijdens het wennen aan deze eerste prothese zo goed mogelijk begeleiden, alle vragen beantwoorden en mogelijke pijnplaatsen verhelpen.

Wanneer de kaak volledig hersteld en geslonken is, kan er begonnen worden aan een definitieve gebitsprothese. De tandprotheticus beoordeelt wanneer u hiervoor in aanmerking komt.